Borstreconstructie

Iedere vrouw is anders, heeft een andere geschiedenis en andere behoeften. Dokter Karim neemt de tijd om te luisteren naar uw verhaal. Op basis daarvan bepalen we samen hoe voor u het mooiste/beste resultaat behaald kan worden.

Bij vrijwel iedere vrouw die een borstamputatie onderging, is borstreconstructie mogelijk, ook al is het lichamelijk en geestelijk een zware ingreep. Dit kan tegenwoordig al na zes tot twaalf maanden.

Er zijn verschillende methoden om een borst te reconstrueren. In het adviesgesprek met dokter Karim wordt helder welke methode het meest geschikt is voor u.

Stappenplan

Afspraak
Als u een afspraak maakt, kunt u bijna altijd binnen twee weken bij dokter Karim terecht. Er volgt een intakegesprek waarbij we kijken naar uw wensen.

Verwijsbrief
Om voor vergoeding in aanmerking te komen, is een verwijsbrief noodzakelijk.

Ingreep
De ingreep kan meestal binnen vier weken na het intakegesprek plaatsvinden.

Rust
Na de ingreep doet u minimaal twee weken rustig aan. Herstellen van een operatie is belangrijk, geef uzelf de tijd en de rust om bij te komen!

Controle
Twee weken na de ingreep komt u terug om even te zien hoe het met u gaat, en indien nodig, hechtingen te verwijderen.

Eindcontrole
Twaalf maanden na de ingreep is er nog een eindcontrole. Dokter Karim checkt dan of alles goed is hersteld en of u blij bent met het eindresultaat.

Voorbereidingen

Een borstreconstructie is zowel lichamelijk als geestelijk een zware ingreep. Voor, tijdens en na de operatie zullen we er alles aan doen om u op uw gemak te stellen en u de begeleiding en tijd te geven die u nodig heeft.

Vervoer
Omdat u na een operatie niet zelf naar huis mag rijden (noch auto, noch fiets) is het belangrijk dat u vervoer regelt.

Medicijnen
Gebruikt u bloedverdunnende medicijnen? Vertel dit in ieder geval. Vraag aan de arts van wie u deze medicijnen krijgt, of u hier tijdelijk mee mag stoppen. Uw voorschrijvend arts vertelt u dan hoeveel dagen voor de operatie u met de bloedverdunnende medicijnen moet of kunt stoppen. Dokter Karim wil hierover zo goed mogelijk overleg, om geen onnodige risico’s te lopen.

Ziekte
Koorts of griep de dag voor de operatie? Bel dan even met dokter Karim. Hij beslist vervolgens of de operatie door kan gaan of uitgesteld wordt.

Cosmetica & Verzorgende producten
Natuurlijk wilt u er altijd goed verzorgd uitzien, maar op de dag van de operatie mag u geen producten gebruiken voor de verzorging van uw huid, ook geen make-up.

Alcohol
Misschien bent u gespannen voor de operatie, maar toch mag u de dag ervoor (en op de dag zelf natuurlijk) geen alcohol drinken! Gebruik van alcohol geeft namelijk kans op nabloeden van de wond.

Aftekenen
Voor de operatie tekent dokter Karim meestal het behandelplan op de borsten.

Tijdens de ingreep

Prothese
We kunnen een siliconenprothese onder uw huid en spier plaatsen, mits er genoeg soepele en gave huid aanwezig is en de grote borstspier intact is. Als u al een litteken heeft, kunnen we een extra litteken meestal voorkomen.

Tissue expander
Als er niet genoeg huid aanwezig is, kunnen we uw huid oprekken met een ’tissue expander’. Dit is een soort lege ballon onder de huid die zich in acht tot twaalf weken langzaam vult. Daardoor rekt de huid langzaam op. Als er genoeg huidvolume is ontstaan, kunnen we de prothese plaatsen.

 Spier
Als de grote borstspier niet meer intact is (beschadigd door bestraling of geheel verwijderd) kunnen we weefsel uit de rug halen en daarmee een nieuwe borst reconstrueren.

Na de ingreep

Pleisters
Na de ingreep heeft u twee pleisters aan de onderkant van uw borst(en) en wordt u naar de uitslaapkamer gebracht om bij te komen.

Drains
U mag soms dezelfde dag nog naar huis. Wanneer u drains heeft, komt u een paar dagen later terug, om de tape en drains te laten verwijderen.

Sport-bh
U draagt na de ingreep zes weken lang een sport-bh.

Douchen
Wanneer de drains verwijderd zijn, mogen de wonden nat worden onder de douche.

Pijn
De eerste dagen zijn de borsten en omgeving pijnlijk. Dit houdt maximaal twee weken aan. In deze twee weken doet u rustig aan om van de operatie te herstellen. Geef uzelf de tijd en rust om bij te komen!

Medicijnen
Als u wilt, kunt u vier keer per dag twee paracetamol van 500 mg innemen.

Oplosbare hechtingen
Na een borstreconstructie krijgt u oplosbare hechtingen.

Bewegen
Voorkom minimaal twee weken drukverhogende momenten zoals bukken en zwaar tillen.

Littekencrème
Zes weken na de ingreep mag u beginnen met het smeren van littekencrème.

Risico's

Veilige ingreep
Een borstreconstructie is een veilige ingreep, zeker in ervaren handen.

Algemene operatierisico’s
Nabloeding, infectie, vochtophoping, trombo-embolie, vertraagde wondgenezing en ontsierende littekenvorming.

Opengaan van de wond
Bij het te vroeg verwijderen van de pleisters of de hechtingen kan de wond opengaan. Laat daarom de pleisters en hechtingen zitten tot de controle-afspraak.

Resultaat

Resultaat
Een borstreconstructie geeft een blijvend resultaat; na circa een jaar is het definitief te beoordelen.
De gereconstrueerde borst zal in vorm en grootte altijd enigszins afwijken van een natuurlijke borst en voelt ook anders aan dan een natuurlijke borst.

Symmetrie
We streven natuurlijk naar een zo symmetrisch mogelijk resultaat. Om dat te bereiken zal het vaak nodig zijn om in tweede instantie ook uw gezonde borst te opereren.

Invloed van de tijd
In de loop der tijd kan een borst veranderen door zwaartekracht, gewichtsschommelingen en veranderingen in de hormoonhuishouding.

Informatie aanvragen

  Mevr.Dhr.

  Kies uw contact reden

  Ik heb gelezen en ga akkoord met de voorwaarden en condities

  Feiten over de Borstreconstructie behandeling

  Prijs vanaf

  contact op met ons

  Anesthesie

  Algehele anesthesie

  Operatieduur

  2 ,5uur

  Hersteltijd

  14 dagen - 40 dagen