Hersteloperatie na vrouwenbesnijdenis in basisverzekering

D66 en PvdA eisen dat hersteloperaties na vrouwenbesnijdenis vergoed worden via de basisverzekering. Het vorige kabinet zegde dat al toe, maar vier jaar later moeten vrouwen de operatie nog uit eigen zak betalen.

Als je als vrouw de pech hebt om door je achtergrond het slachtoffer te worden van vrouwelijke genitale verminking, wacht een leven vol pijn en klachten. Vrouwen bij wie de schaamlippen en/of de clitoris zijn weggesneden of geknipt, hebben chronische pijn, kunnen moeilijk plassen en menstrueren, krijgen vaak infecties en hebben problemen met seks en vruchtbaarheid. Er is een oplossing: een operatie waarbij vorm en functie van de vagina worden hersteld. Alleen moeten vrouwen de ingreep zelf betalen.

In Nederland wonen ongeveer 29.000 vrouwen van wie de vagina een beetje of ernstig is verminkt, becijferde expertisecentrum Pharos. Ze komen voor het overgrote deel uit de Hoorn van Afrika – delen van de wereld waar het vaak al eeuwen cultureel geaccepteerd is om vrouwen zonder enige medische noodzaak te besnijden en de vagina deels dicht te naaien. Vaak blijft er dan nog maar een kleine opening over…

… Volgens de stichting Desert Flower Benelux, die artsen traint hersteloperaties uit te voeren, blijkt uit onderzoek in Frankrijk dat 80 procent van de patiënten tevreden is na een reconstructie. In Nederland werden de afgelopen acht jaar 40 vrouwen geopereerd. ,,De aantallen in Nederland zijn klein, maar we zien dezelfde trend”, zegt voorzitter Nicole Receveur-van Zanten. Ze vindt dat de ingreep vergoed zou moeten worden. ,,Als je vrouwelijke genitale verminking beschouwt als schending van de mensenrechten, dan kun je niet met goed fatsoen aan Nederlandse vrouwen vragen hiervoor te betalen.”

Nicole Receveur-van Zanten, Desert Flower Benelux

Bron: AD. 15-10-18

Lees verder