Spaanse Praktijken

‘Spanje is anders’.  Met deze slagzin wist de Spaanse regering in de jaren zestig van de vorige eeuw onder Franco de noord Europeanen te trekken voor vakantie in het zonnige zuiden met prachtige stranden. Het land van de matador, siësta, sangria en paella en betaalbare vakantie voor de werkende klassen. Grappend “Noord-Afrika Light” genoemd.

Veel pensionado’s met een Engelse, Scandinavische en Hollandse  afkomst hebben sinds die tijd een plek gevonden onder de Spaanse zon zon ,om te genieten van hun welverdiende rust. Plekken als Benidorm, Torremolinos zijn voorbeelden van Nederlandse enclaves in Spanje.

Het leven voor ons in Spanje is nog steeds relaxed en betaalbaar , ondanks het uiteenspatten van de onroerend goed bubbel, de economische crisis en hoge werkloosheid. Het leven is goed in het Spaanse Costa Hollanda, anders kan ik het niet zeggen.

Door een samenloop van omstandigheden heb ik het voorrecht gehad om huisarts, Henk Koenders , te l’Alfaz del Pi ,te leren kennen. Hij is al ruim 25 jaar huisarts aan de Costa Blanca. Henk is een charismatisch man,  Bourgondiër, huisarts van de oude stempel met het hart op de juiste plaats . Kortom een ouderwetse dokter die altijd bereikbaar is ook al heeft hij geen dienst en iedereen kent . Kortom een man naar mijn hart. Door zijn enthousiasme en ondersteuning zijn wij (kliniek Amstelveen) sinds een paar jaar voorzichtig begonnen om een buitenpoli te beginnen in samenwerking met dokter Koenders in l’Alfaz del Pi.

Wij gaan een keer per maand 2 dagen ,met een bescheiden team naar het zonnige Costa Blanca om ons aandeel van zorg te leveren aan de Nederlandse bevolking.

Als je een land wil leren kennen zijn er een paar mogelijkheden. Leer de taal en/of ga er werken. Maar erover lezen helpt ook. Ik heb erg genoten van het Boek: Spaanse sporen van Merijn de Waal . Zelfs dokter Koenders wordt erin geciteerd.