Directe Borstreconstructie in het Waterlandziekenhuis

De laatste anderhalf jaar heb ik het voorrecht gehad in de keuken te kunnen kijken bij de oncologisch chirurgen in het Waterlandziekenhuis te Purmerend. Samen met de plastisch chirurgen van Kliniek Amstelveen biedt het Waterlandziekenhuis een borstreconstructie aan. Tijdens deze ingreep werken de oncologisch en plastisch chirurgen samen.

Borstkanker is in Nederland de meest voorkomende soort kanker bij vrouwen. Per jaar wordt bij ongeveer 12.000 vrouwen borstkanker vastgesteld. Van deze groep vrouwen ondergaat tussen de 30 en 50 procent een borstamputatie. Een klein deel van deze vrouwen kiest voor een borstreconstructie. Deze reconstructie kan meteen tijdens de borstamputatie plaatsvinden of later na de borstamputatie. Met het weghalen van de borst wordt bij een directe borstreconstructie de borst direct opgevuld met een passende prothese of expanders. Expanders worden na de operatie gevuld totdat de borst de juiste volume heeft bereikt en de expander vervangen kan worden door een prothese.

Met borstprotheses is niet alleen vergroting maar ook reconstructie van een verwijderde borst mogelijk. Bij de keuze van de techniek spelen meerdere factoren zoals de grootte en vorm van de borst, lichaamsgewicht en roken een rol. Ook is het erg belangrijk om te weten of bestraling noodzakelijk is. Naast al deze medische overwegingen is de wens van de patiënte het allerbelangrijkst. De directe borstreconstructie geeft meestal een beter cosmetisch resultaat dan wanneer de reconstructie plaatsvindt nadat de borst reeds verwijderd is. Angelina Jolie [1] heeft met het verwijderen van haar beide borsten een directe borstreconstructie ondergaan.

Uiteindelijk denken wij dat de kwaliteit van leven aanzienlijk verbetert indien de borst(en) direct tijdens de borstamputatie worden gereconstrueerd. Ik ben blij dat wij een samenwerkingsvorm met het Waterlandziekenhuis hebben kunnen creëren waardoor deze mogelijkheid ook voor hun patiënten beschikbaar is. Ook op deze manier ben ik bezig met mijn passie: Zorg met ziel.

[1] http://pinklotusbreastcenter.com/breast-cancer-101/2013/05/a-patients-journey-angelina-jolie/